piątek, 12 sierpnia 2016

Przepis na jagodzianki


Cześć! Dzisiaj niestety nie pokażę Wam kolejnej stylizacji, ponieważ pogoda ostatnio nie rozpieszcza a ja jestem okropnym zmarzluchem ale za to mam dla Was coś pysznego i nie wymagającego dużego nakładu czasu i umiejętności czyli jagodzianki z ciasta francuskiego :)

Co będzie nam potrzebne:
  • Czarne jagody leśne (ok. 160g)
  • Ciasto francuskie (240 g)
  • Serek waniliowy homogenizowany
  • Jajko
  • Cukier (najlepiej brązowy albo waniliowy)
    Cynamon





Wykonanie:
1 Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy je serkiem waniliowym i układamy na nim równomiernie jagody.
 
2 Zwijamy delikatnie ciasto od lewej do prawej strony (ma wyjść rulon)
3 Rozbijamy do miseczki jajko i roztrzepujemy je, a kiedy już się z tym uporamy smarujemy nim nasze zrolowane ciasto.
4 Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, i kroimy w równych odstępach (można przed krojeniem zakleić oba końce żeby jagody nie wypłynęły z ciasta)
5 Pokrojone kawałki układamy na papierze do pieczenia na blaszce (można je obrócić ale nie ma takiej potrzeby, po prostu jeśli będą odwrócone mniej się z nich wyleje nadzienia podczas pieczenia)

6 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15-20 minut do zarumienienia.
7 Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasteczka cukrem pudrem i gotowe! :)


Dajcie znać czy Wam smakowało, czy wypróbowaliście ten przepis a może macie jakiś swój sprawdzony? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz